Wsparcie społeczne a potraumatyczny rozwój u kobiet leczonych z powodu choroby nowotworowej - Mazurkiewicz, Agnieszka; Makara-Studzińska, Marta (Medycyna Paliatywna/Palliative Medicine, 2015)
Cel pracy : Analiza związku między potraumatycznym rozwojem a wsparciem społecznym i jego trzema elementami: wsparciem emocjonalnym, praktycznym i integracją społeczną, oraz określenie i porównanie wyników wsparcia społecznego i jego trzech elementów u kobiet z niskim, przeciętnym i wysokim poziomem potraumatycznego rozwoju. Materiał i metody: Badaniem objęto 40 kobiet leczonych napromienianiem w Centrum Onkologii Ziemi Lubelskiej z powodu choroby nowotworowej – 30 z nich przebywało na II Oddziale Radioterapii w Centrum Onkologii Ziemi Lubelskiej, 10 kobiet leczyło się ambulatoryjnie. Pacjentki wypełniały Inwentarz potraumatycznego rozwoju (PTGI) i Skale wsparcia społecznego (SOZ-U K-22). Wyniki: Pomiędzy potraumatycznym rozwojem a wsparciem społecznym występuje istotna statystycznie pozytywna korelacja (r = 0,471). Pozytywna korelacja występuje także między potraumatycznym rozwojem a dwoma z trzech elementów wsparcia [wsparciem emocjonalnym (r = 0,372) i integracją społeczną (r = 0,614)]. Najwyższą średnią we wsparciu społecznym osiągnęły kobiety z przeciętnym poziomem potraumatycznego rozwoju. Wnioski: Wsparcie społeczne jest ważnym czynnikiem mającym wpływ na potraumatyczny rozwój u kobiet leczonych za pomocą radioterapii z powodu choroby nowotworowej. Między potraumatycznym rozwojem a wsparciem społecznym i jego dwoma elementami: wsparciem emocjonalnym i integracją społeczną, występuje istotna statystycznie pozytywna korelacja. Najważniejszą cechą otrzymywanego wsparcia społecznego dla kobiet leczonych z powodu choroby nowotworowej jest jego adekwatność do potrzeb.