Opinia pielęgniarek i położnych na temat transplantacji narządów - Kliś, Anna; Trzcińska, Aneta (Pielęgniarstwo Chirurgiczne i Angiologiczne/Surgical and Vascular Nursing, 2015)
Wstęp: Transplantacja narządów stanowi jedną z ważniejszych i skuteczniejszych metod leczenia niektórych chorób. Największym problemem związanym z tą metodą jest dostęp do odpowiedniej liczby narządów, gdyż rośnie liczba osób potrzebujących tej formy leczenia. Celem pracy było poznanie postaw i opinii pielęgniarek oraz położnych na temat przeszczepiania narządów. Materiał i metody: Badaniami objęto 240 pielęgniarek i położnych z regionu Podbeskidzia. W badaniach zastosowano metodę sondażu diagnostycznego, wykorzystując autorski kwestionariusz ankiety. Wyniki: Leczenie za pomocą transplantacji akceptowało 98% respondentów (od zmarłych i żywych dawców), a 88% wyraziło chęć bycia dawcą. Zgodę na oddanie narządu zmarłej osoby bliskiej zadeklarowało 72,5% ankietowanych. Połowa ankietowanych uważała, że śmierć następuje dopiero wówczas, gdy nie pracuje mózg i ustało bicie serca. Wnioski: Pielęgniarki i położne są pozytywnie nastawione do przeszczepiania narządów. Opinia na temat momentu śmierci jest jednak podzielona, podobnie jak przyczyny sprzeciwu wobec dawstwa narządów. Dlatego akcje promujące transplantacje powinny rozpoczynać się w środowiskach, które są bezpośrednio związane z opieką nad dawcą i biorcą narządów.