The impact of environmental factors on the occurrence of congenital heart disease in the form of hypoplastic left heart syndrome - Gładki, Marcin Michał; Składzień, Tomasz; Skalski, Janusz Hieronim (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2015)
Wstęp : Wady serca to jedna z najczęstszych wrodzonych wad w wieku noworodkowym. Szacuje się, że wrodzone wady serca występują z częstością 3–12/1000 urodzeń. Szczególną grupę stanowią dzieci z niedorozwojem serca lewego ( hypoplastic left heart syndrome – HLHS), gdyż ich leczenie jest niezwykle złożone – wymagają one trójetapowego leczenia chirurgicznego oraz zaangażowania lekarzy wielu specjalności. Materiał i metody: W pracy przeanalizowano 100 przypadków żywo urodzonych noworodków z HLHS i porównano je z grupą kontrolną 100 noworodków bez strukturalnej wady serca poprzez przeprowadzenie anonimowej dobrowolnej ankiety wypełnionej przez rodziców. Ankieta składała się z 10 prosto sformułowanych pytań. Została ona skonstruowana po zasięgnięciu opinii psychologa, by nie urazić uczuć rodziców dziecka dotkniętego poważną strukturalną wadą serca. Wyniki : W 16 rodzinach w grupie dzieci z HLHS występowały wrodzone wady serca, a w grupie dzieci zdrowych w 11 przypadkach (p = 0,4). W 13 rodzinach w grupie dzieci z HLHS występowały wady genetyczne, a w grupie dzieci zdrowych w 15 przypadkach (p = 0,73). W grupie dzieci z HLHS podczas ciąży matka paliła papierosy lub była narażona na działanie dymu tytoniowego w 32% przypadków, a w grupie zdrowych dzieci w 23% przypadków (p = 0,76). Wnioski : W obu grupach nie stwierdzono zależności pomiędzy wiekiem rodziców, wystąpieniem wad serca bądź wad genetycznych w rodzinie a wystąpieniem HLHS u dziecka.