Intramural hematoma or aortic dissection – a diagnostic and therapeutic problem. A case report - Suder, Bogdan; Wasilewski, Grzegorz; Bartuś, Krzysztof; Sadowski, Jerzy; Kapelak, Bogusław (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2015)
W pracy zaprezentowano przypadek 60-letniego pacjenta z tętniakiem aorty wstępującej, u którego wystąpiły problemy diagnostyczne i terapeutyczne. Wybór postępowania terapeutycznego u pacjentów z krwiakiem śródściennym aorty jest trudny i powinien się opierać na całościowej ocenie stanu klinicznego chorego oraz doświadczeniu radiologa i chirurga.