Mitral valve regurgitation due to annular dilatation caused by a huge and floating left atrial myxoma - Kaya, Mehmet; Ersoy, Burak; Yeniterzi, Mehmet (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2015)
W pracy przedstawiono przypadek dylatacji pierścienia zastawki mitralnej spowodowanej przez śluzaka lewego przedsionka blokującego ujście zastawki mitralnej. Mężczyzna, lat 50, zgłosił się z objawami palpitacji serca. Rozpoznano u niego olbrzymiego śluzaka lewego przedsionka wysuwającego się do lewej komory w czasie rozkurczu i powodującego ciężką niedomykalność zastawki mitralnej. Rozpoznanie ustalono na podstawie echokardiogramu. Przezprzełykowa echokardiografia ujawniła obecność litej masy o wymiarach 75 × 55 mm. W czasie wykonanego zabiegu śluzak został całkowicie usunięty z miejsca przyczepu guza w przedsionku. Podjęto decyzję o implantowaniu mechanicznej zastawki serca za pierścieniem annuloplastycznym ze względu na ciężką dylatację pierścienia mitralnego i wydłużenie strun ścięgnistych serca. Powrót do zdrowia pacjenta przebiegał bez powikłań. Prezentowany przypadek sugeruje, że postępowaniem rekomendowanym w takich sytuacjach powinna być niezwłoczna operacja chirurgiczna po uważnej przedoperacyjnej ocenie pierścienia zastawki mitralnej.