Cardiac tumors: leiomyosarcoma – a case report - Gierlak, Włodzimierz; Syska-Sumińska, Joanna; Zieliński, Piotr; Dłużniewski, Mirosław; Sadowski, Jerzy (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2015)
Pacjentka, 60 lat, od kilku lat leczona z powodu mięśniakomięsaka gładkokomórkowego (leiomyosarcoma), w różnych lokalizacjach, ze zdiagnozowanym guzem serca, została poddana leczeniu operacyjnemu wycięcia guza lewej komory serca. Wczesny okres pooperacyjny był powikłany wystąpieniem zespołu małego rzutu oraz bradyarytmią wymagającą zastosowania czasowej stymulacji zewnętrznej serca. W dalszym okresie leczenia szpitalnego ze względu na objawy niewydolności serca włączono odpowiednią farmakoterapię, uzyskując wyrównanie stanu chorej (NYHA III). Ze względu na radykalny charakter zabiegu nie podejmowano uzupełniających metod leczenia. Okres leczenia ambulatoryjnego był niepowikłany, stan chorej stabilny, obserwowano stopniową poprawę wydolności fizycznej (NYHA III – NYHA II). Obecnie okres obserwacji odległej przekroczył 12 miesięcy, nie stwierdzono nowych ognisk wzrostu nowotworu na podstawie badań ECHO i tomografii komputerowej (TK). Chora prowadzi normalny tryb życia. Na podstawie prezentowanego przypadku omówiono aktualnie stosowane postępowanie w przypadku guzów serca.