Multistage resection of esophageal squamous cell cancer of the cardia – successful despite complications - Zieliński, Jacek; Ptach, Anna; Sadowski, Andrzej; Chruścicka, Iwona; Pęksa, Rafał; Rak, Piotr (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2015)
Podstawową metodą leczenia raka płaskonabłonkowego przełyku w odcinku piersiowym jest zabieg chirurgiczny. Wśród metod chirurgicznych leczenia tego raka przy lokalizacji w klatce piersiowej oraz we wpuście jest operacja radykalna usunięcia przełyku. Celem pracy jest przedstawienie chorej po resekcji radykalnej przełyku i żołądka, powikłanej martwicą wstawki z jelita grubego. U 45-letniej chorej rozpoznano raka wpustu z naciekiem dystalnej części przełyku oraz dna i trzonu żołądka. Pierwotny zabieg operacyjny wykonano z otwarciem trzech jam ciała, w czasie którego resekowano piersiowy odcinek przełyku, żołądek i fragment lewego płata wątroby. Ciągłość przewodu pokarmowego odtworzono za pomocą uszypułowanej prawej połowy jelita grubego. W 8. dobie pooperacyjnej rozpoznano nieszczelność zespolenia przełykowo-jelitowego. Przeprowadzono dwie kolejne operacje, z których jedna została zakończona usunięciem wstawki z jelita grubego. Czwarty i ostateczny zabieg przeprowadzono po 10 miesiącach.