Combined Clagett procedure, negative pressure therapy, and thoracomyoplasty for treatment of late-onset postpneumonectomy empyema necessitatis - Schreiner, Waldemar; Dudek, Wojciech; Sirbu, Horia (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2015)
Późna postać ropniaka przebijającego ( empyema necessitatis ) może wystąpić wiele lat po operacji chirurgicznej i stanowi zagrożenie dla życia pacjenta. W pracy przedstawiono przypadek 58-letniego pacjenta, który zgłosił się z tym schorzeniem 18 lat po przejściu pneumonektomii. Został poddany zakończonej sukcesem dwuetapowej procedurze Clagetta oraz terapii podciśnieniowej służącej jako pomost pomiędzy etapami. Okres 72 miesięcy obserwacji pooperacyjnej był niepowikłany. Zamknięcie sztywnej, szerokiej jamy pozostałej po pneumonektomii było konieczne w celu uniknięcia powtórnej infekcji.