Primary cardiac lymphoma (PCL) – diagnostic difficulties - Skalec, Karolina; Litwin, Linda; Drozdz, Katarzyna; Gac, Pawel; Jazwiec, Przemyslaw; Chabowski, Mariusz; Zymlinski, Robert; Molenda, Wlodzimierz; Szuba, Andrzej; Janczak, Dariusz (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2015)
Pierwotny chłoniak serca jest rzadkim schorzeniem, charakteryzującym się wysoką śmiertelnością. Rokowanie poprawia szybka i właściwa diagnoza oraz leczenie. W pracy przedstawiono przypadek 74-letniej pacjentki z pierwotnym chłoniakiem serca. Niestety, kobieta zmarła w 23. dobie pobytu szpitalnego w przebiegu niewydolności serca.