Extracutaneous glomus tumour of the trachea - Brzeziński, Daniel; Łochowski, Mariusz Piotr; Jesionek-Kupnicka, Dorota; Kozak, Józef (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2015)
W pracy przedstawiono przypadek mężczyzny, 38 lat, który zgłosił się do szpitala w Łodzi w lutym 2013 r. z wydechowym świstem krtaniowym i silną dusznością. Rentgenogram i tomografia komputerowa klatki piersiowej wykazały obecność litej zmiany w tchawicy pacjenta, blokującej 85% światła drogi oddechowej. Wykonano resekcję odcinka tchawicy i zespolenie koniec do końca. W badaniu histopatologicznym zmiana została sklasyfikowana jako pozaskórny przyzwojak. Okres pooperacyjny był niepowikłany. Resekcja tchawicy jest podstawową metodą leczenia tego rzadkiego guza.