Wczesne przecieki w obrębie anastomoz po usunięciu przełyku z powodu raka - Dural, Koray; Yildirim, Erkan; Han, Serdar; Kaplan, Tevfik; Sakinci, Unal (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2004)
W analizie retrospektywnej analizowano powikłania związane z istnieniem szyjnych i piersiowych anastomoz w rakach przełyku we wczesnym okresie pooperacyjnym. Metoda. W latach 1990–2002 spośród 93 chorych z rozpoznanym rakiem przełyku u 75 wykonano zabieg usunięcia przełyku. W badaniach porównaliśmy dwie grupy chorych, u których przeprowadzono esofagiektomię (49 anastomoz piersiowych oraz 26 anastomoz szyjnych) pod kątem wczesnych powikłań związanych z przeciekami w obrębie zespoleń. Wyniki. Przecieki w obrębie anastomoz obserwowane były u 8 chorych z zespoleniami piersiowymi oraz u 6 chorych z zespoleniami szyjnymi (p=0,0827). Nasilenie przecieków wynosiło 14 proc. w stopniu II, 17 proc. w stopniu III oraz 38 proc. w stopniu IV (p<0,05). Nie obserwowano zgonów w trakcie przeprowadzenia zabiegów operacyjnych. Ośmiu chorych (11 proc.) zmarło we wczesnym okresie pooperacyjnym (u wszystkich wykonano anastomozy piersiowe). W zależności od odległości od marginesu chirurgicznego, przecieki w obrębie zespoleń wynosiły 22 proc. w grupie chorych z marginesem <3 cm oraz 16 proc. w grupie ≥3 cm (p=0,9279). W grupie chorych z anastomozami piersiowymi śmiertelność wynosiła 100 proc., natomiast w drugiej grupie nie zaobserwowano żadnych zgonów. Wnioski. Całkowite usunięcie przełyku i wykonanie szyjnej anastomozy jest bezpieczną procedurą chirurgiczną. W przypadku pojawienia się przecieków w obrębie zespolenia piersiowego obserwuje się bardzo wysoką śmiertelność, podczas gdy w przypadku zespoleń szyjnych odpowiednio zastosowane leczenie może przynieść dobre rezultaty.