Przerzuty do piersi w przebiegu raka płuca– opis dwóch przypadków - Ramlau, Rodryg; Jezierska, Bogna (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2004)
Rak płuca jest najczęstszym nowotworem złośliwym u mężczyzn. Także u kobiet należy do jednych z najczęściej występujących nowotworów i znajduje się po raku piersi na 2. miejscu. Wśród nowotworów nabłonkowych płuca wyróżnia się 2 grupy raka płuca – drobnokomórkowego (DRP) i niedrobnokomórkowego (NDRP). U ok. 50–55 proc. chorych z NDRP w chwili rozpoznania stwierdza się obecność przerzutów. Około 20 proc. wszystkich nowotworów płuca stanowi rak drobnokomórkowy. W chwili rozpoznania u 80 proc. chorych z DRP stwierdza się stopień zaawansowania określany jako uogólniony. Przerzuty w raku płuca najczęściej występują w kościach, szpiku, wątrobie, ośrodkowym układzie nerwowym, węzłach chłonnych, nadnerczach, rzadziej w innych narządach. Rak piersi jest najczęściej występującym nowotworem złośliwym u kobiet. Przerzuty do piersi występują stosunkowo rzadko. Klinicznie przerzuty do piersi powodują objawy podobne do tych wywołanych przez nowotwory złośliwe o charakterze pierwotnym. Przedstawiono 2 przypadki chorych na raka płuca z przerzutami do piersi. Biopsje cienkoigłowe u obydwu pacjentek potwierdziły przerzutowy charakter guzów piersi. Postawienie prawidłowej diagnozy jest niezbędne, gdyż postępowanie u chorych z pierwotnym rakiem piersi i przerzutem do piersi jest odmienne. Biopsja aspiracyjna cienkoigłowa jest najlepszą metodą diagnostyczną, pozwalająca odróżnić guz pierwotny piersi od przerzutu nowotworu złośliwego z innego narządu. Pozwala na szybkie postawienie rozpoznania i wdrożenie odpowiedniego leczenia.