Bazy danych, które leczą - Nyczaj, Krzysztof (Menedżer Zdrowia, 2015)
W Polsce trwała, trwa i zapewne jeszcze jakiś czas trwać będzie debata o zdrowiu publicznym. O ile do określenia stanu zdrowia pacjenta potrzebny jest lekarz, o tyle do zdiagnozowania stanu zdrowia czterdziestomilionowego społeczeństwa – także matematyk, statystyk, analityk oraz niezbędne mu narzędzie: rejestry bazy danych.