Niedźwiedzia przysługa - Waligórska, Hanna; Strzesak, Erwin (Menedżer Zdrowia, 2015)
Pakiet onkologiczny wszedł w życie 1 stycznia 2015 r. Już po sześciu tygodniach (13 lutego) Naczelna Rada Lekarska zdecydowała się wystąpić do Trybunału Konstytucyjnego z wnioskiem o orzeczenie, czy jego zapisy są zgodne z konstytucją. Protesty nie skończyły się do dziś.