Zachowania zdrowotne kobiet w ciąży a wielkość ciążowych przyrostów masy ciała – wstępne wynik - Suliga, Edyta; Adamczyk-Gruszka, Olga K. (Medical Studies/Studia Medyczne, 2015)
Wprowadzenie : Nieprawidłowe przyrosty masy ciała kobiet w ciąży mogą negatywnie wpływać na rozwój płodu, przebieg porodu oraz późniejszy stan zdrowia matki i dziecka. Niekorzystne konsekwencje zdrowotne nieprawidłowych przyrostów masy ciała przyszłych matek sprawiają, że istotne są badania czynników determinujących ich wielkość. Cel pracy : Ocena zależności pomiędzy zachowaniami zdrowotnymi w czasie ciąży, stanem odżywienia przed ciążą oraz niektórymi czynnikami socjodemograficznymi a wielkością przyrostów masy ciała w ciąży. Materiał i metody : Badaniem objęto 274 kobiety. Za pomocą ankiety zebrano informacje na temat miejsca zamieszkania, wieku, wysokości i masy ciała, palenia papierosów oraz sposobu żywienia w czasie ciąży. Całkowity przyrost masy ciała w czasie ciąży obliczono jako różnicę między okołoporodową a przedciążową masą ciała. Przyrosty masy ciała w ciąży klasyfikowano jako niskie, zalecane lub wysokie. Wyniki : Przyrost masy w ciąży sklasyfikowany jako zalecany w odniesieniu do wskaźnika masy ciała przed ciążą odnotowano jedynie u 37% pacjentek, a u niemal 40% stwierdzono wysokie przyrosty. Konsumpcja w czasie ciąży napojów alkoholowych (OR = 2,82), zwłaszcza piwa (OR = 2,72), wysokie spożycie produktów dostarczających białka zwierzęcego, tj. 3 lub więcej porcji w ciągu dnia (OR = 2,86), a także nadwaga przed ciążą (OR = 3,37) oraz pierwszy poród w porównaniu z trzecim lub kolejnym (OR = 4,17) wiązały się ze zwiększonym ryzykiem wystąpienia wysokich przyrostów masy ciała. Wnioski : Przeprowadzone badania wskazują na potrzebę edukacji zdrowotnej kobiet w wieku rozrodczym w celu zmniejszenia nadmiarów masy ciała przed zajściem w ciążę oraz promowania właściwych zachowań zdrowotnych w czasie ciąży, które pozwolą na utrzymanie prawidłowych przyrostów masy w tym okresie .