Występowanie zaburzeń odżywiania wśród pacjentów hospitalizowanych z powodu udaru i dyskopatii na oddziale neurologicznym - Sierżantowicz, Regina; Jakimiuk, Lucyna; Lewko, Jolanta; Stępień, Renata; Trochimowicz, Lech; Zimnoch, Ryszard (Medical Studies/Studia Medyczne, 2015)
Wprowadzenie : W Polsce objawy niedożywienia przy przyjęciu do szpitala stwierdza się u ok. 30% chorych. Spośród schorzeń neurologicznych do niedożywienia predysponują najczęściej urazy mózgu. Choroba powoduje trudności związane z samoobsługą, zaburzenia orientacji, ograniczenie sprawności intelektualnej, zaburzenia połykania i dysfagię. Ostre zespoły bólowe kręgosłupa wpływają na redukcję masy ciała ze względu na silne bóle oraz zawroty i bóle głowy występujące przy dyskopatii szyjnej. Cel pracy: Wstępna ocena stopnia niedożywienia u pacjentów z udarem mózgu i dyskopatią hospitalizowanych na oddziale neurologii. Materiał i metody: Badaniem objęto grupę 141 pacjentów, w tym 90 osób z udarem mózgu i 51 osób z dyskopatią, hospitalizowanych na oddziale neurologii. Do zebrania materiału badawczego wykorzystano dokumentację medyczną i kwestionariusz ankiety. U każdego pacjenta dokonano pomiaru i oceny wskaźnika masy ciała (BMI) przy przyjęciu oraz po zakończonej hospitalizacji. Wyniki i wnioski : W badaniach wzięła udział podobna grupa kobiet (49%) i mężczyzn (51%) w wieku od 30 do ponad 70 lat. Udar niedokrwienny częściej rozpoznano u kobiet (66,2%), a dyskopatię u mężczyzn (43,4%). Stwierdzono różnice w BMI przy przyjęciu i po zakończonej hospitalizacji zarówno u kobiet, jak i mężczyzn, wykazując tendencję spadkową. U kobiet zaobserwowano nieco wyższą tendencję spadkową BMI po wypisie: z 24,1 kg/m 2 do 23,3 kg/m 2 . W grupie badanej najmniejsze BMI przy przyjęciu stwierdzono u studentów, rencistów i emerytów. Długi czas pobytu w szpitalu był istotny w redukcji masy ciała. Im dłużej pacjenci byli hospitalizowani, tym mniejszy był ich BMI.