Opieka pielęgniarska w strategii szybkiej ścieżki chirurgicznej - Kozieł, Dorota; Stępień, Renata B.; Głuszek-Osuch, Martyna; Głuszek, Stanisław (Medical Studies/Studia Medyczne, 2015)
W ostatnich latach opublikowano wiele wyników badań potwierdzających poprawę efektów leczenia związaną z działaniem w ramach szybkiej ścieżki chirurgicznej. Wczesna rehabilitacja pooperacyjna jest możliwa pod warunkiem zaangażowania wielodyscyplinarnego zespołu, w tym dobrze wykształconych pielęgniarek. Współcześnie odchodzi się od tradycyjnego pielęgnowania na rzecz skoordynowanego, holistycznego podejścia, zwracając większą uwagę na marginalizowane dotąd psychospołeczne aspekty opieki. Celem pracy jest omówienie podstawowych założeń szybkiej ścieżki chirurgicznej w odniesieniu do opieki pielęgniarskiej z podkreśleniem funkcji edukacyjnej. Nowoczesne pielęgniarstwo w ramach krótkiej ścieżki chirurgicznej powinno się skoncentrować na zapewnieniu choremu opieki polegającej na wstępnej informacji na temat okresu okołooperacyjnego, wsparcia społecznego i psychologicznego, doradztwie w zakresie rekonwalescencji domowej i postępowania w przypadku powikłań.