Relacja lekarz–pacjent – perspektywa psychologiczna - Śliwińska, Zofia; Makara-Studzińska, Marta; Śliwiński, Zbigniew (Medical Studies/Studia Medyczne, 2015)
Celem niniejszego przeglądu dostępnej literatury jest przedstawienie modeli współpracy między pacjentem i lekarzem, konsekwencji ich stosowania i sposobów budowania relacji. W celu jak najszerszego spojrzenia na zagadnienie i uwidocznienia dynamiki zmian tego obszaru zdecydowano się na przegląd literatury od lat 50. ubiegłego wieku. Bazy, jakie przeszukiwano, zawierały zarówno poglądowe artykuły naukowe, badania empiryczne, jak i publikacje z zakresu psychologii zdrowia. Były to: Academic Search Complite, eBook Academic Collection, Health Source Nurcing/Academin Edition, MEDLINE, PsycARTICLES, PsycINFO. Podczas analizy skupiono się na związku modelu relacji lekarza i pacjenta z realizacją zaleceń lekarskich (adherence or compliance; adherence to treatment). W niniejszej pracy można znaleźć opis kształtowania się modeli relacji lekarza i pacjenta w ciągu ostatnich 60 lat. Następnie szczegółowo scharakteryzowane są podejścia paternalistyczne i partnerskie z uwzględnieniem możliwego wpływu na chęć realizowania zaleceń lekarskich przez pacjenta.