Rola ruminacji w występowaniu pozytywnych zmian potraumatycznych u osób zmagających się z chorobami nowotworowymi - Ogińska-Bulik, Nina (Psychoonkologia, 2016)
Wstęp : Wśród uwarunkowań pozytywnych zmian potraumatycznych istotną rolę odgrywają procesy poznawcze, w tym ruminacje związane z przeżytym zdarzeniem. Podjęte badania miały na celu ustalenie, czy u osób zmagających się z chorobami nowotworowymi występuje związek między poziomem ruminacji a nasileniem potraumatycznego wzrostu. Materiał i metody : Analizie poddano wyniki 71 osób z różnymi rodzajami raka, w wieku 19–67 lat (M = 48,63; SD = 12,71). Większość badanych (60,6%) stanowiły kobiety. W badaniach wykorzystano Inwentarz Potraumatycznego Rozwoju oraz Inwentarz Ruminacji o Negatywnym Zdarzeniu. Wyniki i wnioski : U chorych onkologicznie występują pozytywne zmiany, ujawniane w postaci potraumatycznego wzrostu. Większe zmiany dotyczyły relacji z innymi i doceniania życia niż percepcji siebie i sfery duchowej. Obydwa rodzaje ruminacji (natrętne, refleksyjne) występujące zaraz po diagnozie choroby były dodatnio powiązane z poziomem potraumatycznego wzrostu. Natomiast uwzględniając ruminacje aktualne, jedynie te o charakterze refleksyjnym istotnie korelowały z poziomem wzrostu po traumie. Ten rodzaj ruminacji okazał się predyktorem pozytywnych zmian w relacjach z innymi i docenianiu życia. Zachęcanie ludzi zmagających się z chorobą nowotworową do ruminowania może się przyczynić do wystąpienia wzrostu po traumie.