Pozaszpikowa pierwotnie skórna postać szpiczaka mnogiego - Czajkowska, Anna; Węgłowska, Jolanta; Cygan, Katarzyna (Dermatology Review/Przegląd Dermatologiczny, 2015)
Wprowadzenie. Szpiczak mnogi jest gammapatią monoklonalną, w której dochodzi do niekontrolowanej proliferacji limfocytów B i syntezy immunoglobulin. Głównymi objawami są: destrukcja kości, nadmierna lepkość krwi, niedokrwistość, hiperkalcemia, a także zmiany nerkowe. Odosobniony, pozaszpikowy szpiczak ( plasmocytoma ) jest niezwykle rzadki. Cel pracy . Przedstawienie przypadku szpiczaka, w którym zmiany dotyczyły wyłącznie skóry. Opis przypadku. U 50-letniego chorego naciek nowotworowy był zlokalizowany w okolicy potylicy. Pacjent trafił do ośrodka autorów ze wznową w miejscu chirurgicznego usunięcia ogniska pierwotnego przed 2 laty. W badaniach laboratoryjnych (hematologicznych, biochemicznych) oraz obrazowych nie stwierdzono istotnych nieprawidłowości i innych ognisk utajonego nacieku komórek nowotworowych. W leczeniu ograniczono się do chirurgicznego usunięcia zmian i radioterapii. Do stycznia 2015 roku chory pozostaje w remisji. Wnioski . Z uwagi na doniesienia z piśmiennictwa wskazujące, że pierwotnie skórna postać szpiczaka mnogiego jest bardziej agresywna niż inne pozaszpikowe postacie choroby, przedstawiony pacjent musi być poddawany regularnym badaniom kontrolnym, aby zapobiec ewentualnej progresji procesu nowotworowego.