Atopowe zapalenie skóry – aktualne wytyczne terapeutyczne. Stanowisko ekspertów Sekcji Dermatologicznej Polskiego Towarzystwa Alergologicznego i Sekcji Alergologicznej Polskiego Towarzystwa Dermatologicznego - Nowicki, Roman; Trzeciak, Magdalena; Wilkowska, Aleksandra; Sokołowska-Wojdyło, Małgorzata; Ługowska-Umer, Hanna; Barańska-Rybak, Wioletta; Kaczmarski, Maciej; Kowalewski, Cezary; Kruszewski, Jerzy; Maj, Joanna; Silny, Wojciech; Śpiewak, Radosław; et al. (Lekarz POZ, 2015)
Atopowe zapalenie skóry (AZS) jest schorzeniem powszechnie spotykanym w praktyce lekarskiej. U ponad 60% dzieci z AZS istnieje ryzyko rozwoju alergicznego nieżytu nosa lub astmy (marsz atopowy). Pacjenci z AZS są szczególnie narażeni na kolonizację lub infekcję gronkowcem złocistym. Skuteczna terapia AZS powinna szybko eliminować objawy choroby, poprawiać jakość życia pacjentów i zapobiegać zaostrzeniom. Ponadto ze względu na przewlekły i nawrotowy przebieg choroby terapia powinna się charakteryzować dobrą współpracą z pacjentem i dobrą tolerancją.