Biegunki i zaparcia u dzieci - Grata-Borkowska, Urszula; Pokorna-Kałwak, Dagmara (Lekarz POZ, 2015)
Dolegliwości ze strony układu pokarmowego to bardzo częsta przypadłość u dzieci. Prawidłowe funkcjonowanie przewodu pokarmowego dziecka jest gwarancją dobrej jakości życia jego samego oraz całej rodziny. Ostre bądź przewlekłe biegunki lub zaparcia zaburzają homeostazę organizmu dziecka i wpływają na dezorganizację życia całej rodziny. Leczenie tych zaburzeń powinno polegać na wykorzystaniu dostępnych metod w celu przywrócenia prawidłowej równowagi biologicznej oraz rytmu czynności fizjologicznych, a także na odpowiedniej profilaktyce.