Nawracające zakażenia układu oddechowego u dzieci - Woźniak, Mariusz; Woźniak, Kamila; Doniec, Zbigniew (Lekarz POZ, 2015)
Nawracające zakażenia układu oddechowego u dzieci stanowią ważny problem kliniczny w praktyce lekarza podstawowej opieki zdrowotnej i specjalisty. U dzieci do 5. roku życia liczba zakażeń układu oddechowego może sięgać 6–8 w ciągu roku. Zwykle w miarę rozwoju dziecka częstość nawrotów spada, jednakże u dzieci, u których zakażenia są częstsze i/lub mają cięższy i bardziej długotrwały przebieg, należy położyć nacisk na diagnostykę ich przyczyn. Jako przyczynę dolegliwości należy uwzględnić wrodzone niedobory odporności, wady układu oddechowego i krążenia, mukowiscydozę, obecność ciała obcego w drogach oddechowych oraz choroby alergiczne.