Aby lekarz był lekarzem Rozmowa z Maciejem Hamankiewiczem, prezesem Naczelnej Rady Lekarskiej - Gębska, Kamilla; Leśniewski, Bartłomiej (Menedżer Zdrowia, 2015)
– W Polsce obowiązuje coś, co mógłbym określić jako kierat NFZ. Lekarz traci w nim mnóstwo czasu na prowadzenie dokumentacji i wykonywanie czynności, które mogłyby wykonywać na przykład sekretarki medyczne – mówi Hamankiewicz.