Poszukiwanie kamienia filozoficznego - Biardzki, Maciej (Menedżer Zdrowia, 2015)
U zarania reformy z 1999 r. przyjęto, że podstawową zasadą powinno być powiązanie wykonania usługi z płatnością za nią. Wynikało to z doświadczeń ze starego systemu, kiedy to nikomu nie zależało na przepracowywaniu się, ponieważ nie płynął za tym żaden dodatkowy pieniądz. Jednakże działanie akcja–reakcja sprowadziło nas wszystkich na manowce.