Tibolon w terapii substytucyjnej okresu menopauzy (część 2.) - J. Jakimiuk, Artur; Tomaszewski, Jacek; Bogusiewicz, Michał (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2004)
Wiedza, dotycząca unikalnych cech farmakologicznych leków stosowanych w terapii substytucyjnej okresu przekwitania, zarówno tych klasycznych, jak i najnowocześniejszych, pozwala praktykującemu lekarzowi na indywidualizację hormonalnej terapii zastępczej. Po opublikowaniu rezultatów badań HERS, WHI oraz Million Women Study szczególną uwagę zwrócono na identyfikację zagrożeń zdrowotnych u pacjentek stosujących długotrwałą terapię hormonalną – zwłaszcza dotyczących układu sercowo-naczyniowego oraz przypadków nowotworzenia w sutku. W podsumowaniu rezultatów badania WHI autorzy zastrzegli jednak, że rezultaty ich analizy nie odnoszą się do krótkoterminowej terapii substytucyjnej, mającej na celu zniwelowanie uciążliwych objawów neurowegetatywnych.