Estradiol - nowość czy standard w terapii dopochwowej? - Wlaźlak, Edyta; Surkont, Grzegorz; Suzin, Jacek (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2004)
W pracy autorzy przedstawiają przegląd piśmiennictwa, dotyczący stosowania dopochwowych tabletek w aplikatorze zawierających 17β-estradiol w dawce 25 µg w celu likwidacji dolegliwości dolnego odcinka układu moczowo-płciowego, wynikających z niedoboru estrogenów u kobiet w okresie około- i pomenopauzalnym. Dane wskazują, że dawka 25 µg 17β-estradiolu nie wywołuje istotnego klinicznie systemowego działania. Do tej pory w przypadku właściwego stosowania terapii nie stwierdzono stymulacyjnego działania 25 µg 17β-estradiolu na endometrium. Autorzy uważają, że leki zawierające estradiol i estriol są standardem we współczesnej dopochwowej ETZ. Tabletka dopochwowa w aplikatorze zawierająca 17β-estradiol jest przez większość pacjentek postrzegana jako postać wygodniejsza i bardziej higieniczna od gałek i kremów.