Hormonalna terapia zastępcza u kobiet po menopauzie a wybrane funkcje neutrofili - preaktywacja TNF-α - Stachowiak, Grzegorz; Surkont, Grzegorz; Romanowicz-Makowska, Hanna; Połać, Ireneusz; Jędrzejczyk, Sławomir; Pertyński, Tomasz; Stetkiewicz, Tomasz (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2004)
Neutrofile wykazują zdolność do chemotaksji, adherencji, fagocytozy i destrukcji sfagocytowanych mikroorganizmów przy pomocy mechanizmów tlenowych i pozatlenowych oraz do degranulacji i uwalniania ziarnistości wewnątrzkomórkowych i produktów metabolizmu tlenowego komórki. Mogą także produkować cytokiny zapalne. Są jednym z najważniejszych źródeł reaktywnych form tlenu w organizmie. W pracy badano wpływ złożonej ciągłej hormonalnej terapii zastępczej u kobiet po menopauzie na preaktywację (priming) TNF-α neutrofili krwi obwodowej. Stwierdzono zmniejszenie zjawiska primingu już po 3 mies. stosowania tej terapii.