Nawrotowy charakter owrzodzeń żylnych kończyn dolnych – wciąż aktualny problem. Opis przypadku - Mościcka, Paulina; Szewczyk, Maria T.; Cwajda-Białasik, Justyna (Pielęgniarstwo Chirurgiczne i Angiologiczne/Surgical and Vascular Nursing, 2015)
Przewlekła niewydolność żylna charakteryzuje się nawrotowością owrzodzeń. Wykazano, że znaczna część owrzodzeń (ok. 26%) nawraca w ciągu pierwszych 12 miesięcy po wygojeniu. Z tego względu również po wygojeniu owrzodzenia istotnego znaczenia nabiera utrzymanie fizjologicznych wartości ciśnienia żylnego w obrębie kończyn dolnych. Wykazano, że czas trwania remisji owrzodzenia ulega znacznemu wydłużeniu, a ryzyko nawrotu istotnie maleje w przypadku objęcia chorego stałą opieką specjalistyczną. Choć profilaktyka nawracających owrzodzeń obejmuje szereg składowych, w tym działania z zakresu fizjoterapii, a nawet postępowanie chirurgiczne, jej zasadniczym elementem pozostaje systematyczne i umiejętne stosowanie przez pacjenta kompresjoterapii