Czynniki ryzyka zdrowotnego występujące u pacjentów korzystających ze skriningu dla wczesnego wykrywania raka jelita grubego - Stępień, Renata B.; Zdziebło, Kazimiera; Wiraszka, Grażyna; Posłuszna, Beata (Pielęgniarstwo Chirurgiczne i Angiologiczne/Surgical and Vascular Nursing, 2015)
Cel pracy: Celem przeprowadzonych badań była analiza czynników ryzyka zdrowotnego występujących u pacjentów zgłaszających się do wykonania kolonoskopii w ramach skriningu dla wczesnego wykrywania raka jelita grubego. Materiał i metody: Grupę badaną stanowiło 130 pacjentów, którzy w okresie od 2 października 2014 r. do 3 marca 2015 r. zgłosili się do Poradni Gastrologicznej Specjalistycznego Szpitala im. św. Łukasza w Końskich w celu wykonania kolonoskopii dla wczesnego wykrywania raka jelita grubego. W badaniach zastosowano metodę sondażu diagnostycznego z wykorzystaniem kwestionariusza ankiety w opracowaniu autorskim. Wyniki : Najliczniejszą grupę stanowili pacjenci w przedziale wiekowym 61–70 lat (n = 55, 42%). Rodzinne występowanie raka jelita grubego dotyczyło 47% (n = 61) badanych. Z powodu nieswoistych zapaleń jelit leczyło się 13% pacjentów. W badanej grupie pacjenci istotnie częściej prezentowali zachowania antyzdrowotne w zakresie diety, stosowania używek oraz aktywności fizycznej (p < 0,001). Najbardziej istotnym czynnikiem stratyfikacyjnym determinującym zachowania zdrowotne w badanej grupie było wykształcenie (p < 0,05). Wnioski : 1. Pacjentów wykonujących kolonoskopię celem wczesnego wykrycia raka jelita grubego charakteryzowało wysokie narażenie na modyfikowalne czynniki ryzyka zdrowotnego. 2. Wyższy poziom wykształcenia determinował istotnie częstsze występowanie zachowań prozdrowotnych. 3. Obciążenie rodzinne występowaniem raka jelita grubego nie jest czynnikiem motywującym do zmiany niekorzystnych zachowań zdrowotnych.