Technika i wstępne wyniki leczenia operacyjnego chorobliwej otyłości metodą plikowanej resekcji rękawowej żołądka – badanie kliniczno-kontrolne - Rogula, Tomasz (Medical Studies/Studia Medyczne, 2015)
Wprowadzenie : Rękawowa resekcja żołądka ( sleeve gastrectomy – SG) jest często wykonywanym zabiegiem w leczeniu otyłości chorobliwej z dobrze udokumentowanymi wynikami oraz znanymi efektami ubocznymi i powikłaniami. Cel pracy : Porównanie wyników zmodyfikowanej plikowanej resekcji rękawowej ze standardową resekcją rękawową. Materiał i metody : Szesnastu pacjentów chorobliwie otyłych, ze średnim wskaźnikiem masy ciała ( body mass index – BMI) 48,5 kg/m 2 przeszło zabieg laparoskopowej plikowanej resekcji rękawowej żołądka ( laparoscopic plicated sleeve gastrectomy – LPSG). Wyniki analizowano retrospektywnie. Grupę kontrolną stanowiło 18 pacjentów poddanych standardowej laparoskopowej SG. Badane grupy były zbieżne pod względem BMI i płci. Pacjenci z grupy badanej przeszli częściową resekcję rękawową żołądka z plikacją dystalnej 2/3 linii staplerów (plikacja 2 cm) w odległości 3 cm od odźwiernika. U pacjentów z grupy kontrolnej linia staplerów była obszyta bez wytworzenia plikacji. Wyniki porównano po 3, 6 i 12 miesiącach od operacji. Wyniki : Nie stwierdzono statystycznie istotnych różnic w utracie masy ciała pomiędzy badanymi grupami. Nudności wystąpiły u podobnej liczby pacjentów w obu grupach. Nie odnotowano poważnych powikłań w obu grupach. Wnioski : Laparoskopowa plikowana resekcja rękawowa żołądka jest modyfikacją standardowej SG pozwalającą na uzyskanie podobnych wyników. Modyfikacja ta może się przyczynić do zmniejszenia ryzyka zwężeń i niedrożności żołądka. Niezbędne są dalsze badania dotyczące długotrwałych efektów, aby ocenić jej wartość jako procedury bariatrycznej.