Analiza korelacji pomiędzy peptydem natriuretycznym typu B a wybranymi parametrami echokardiograficznymi u pacjentów po wszczepieniu stymulatora serca na stałe - Sielski, Janusz; Grabowska, Urszula; Kaziród-Wolski, Karol; Matejko, Maria (Medical Studies/Studia Medyczne, 2015)
Wprowadzenie : Przeprowadzono badania dotyczące przydatności praktycznej oznaczania peptydu natriuretycznego typu B (BNP) i badania echokardiograficznego wykorzystującego indeks objętości lewego przedsionka u chorych po wszczepieniu stymulatora serca na stałe. Cel pracy: Celem przeprowadzonych badań było określenie korelacji pomiędzy BNP a wybranymi parametrami oceny echokardiograficznej lewego przedsionka u chorych po implantacji kardiostymulatora. W piśmiennictwie dostępne są prace dotyczące stymulacji stałej serca, wartości BNP po implantacji stymulatora oraz oceny echokardiograficznej lewego przedsionka. Również przeprowadzone badania własne wydają się potwierdzać znaczenie tych parametrów w ambulatoryjnej ocenie tej grupy chorych. Materiał i metody: Przeanalizowano grupę 117 pacjentów ze wszczepionym stymulatorem serca na stałe (AAI/R 21 pacjentów, DDD/R 59 i VVI/R 37) oraz 48 zdrowych ochotników, stanowiących grupę kontrolną. Oznaczano BNP z próbki krwi żylnej za pomocą odczynników firmy Triage. Wykonywano badanie echokardiograficzne z oceną lewego przedsionka, wykorzystując metodę Simpsona i metodę elipsy. Wyniki: Stwierdzono statystycznie istotne współczynniki korelacji pomiędzy BNP a objętością maksymalną lewego przedsionka, objętością minimalną lewego przedsionka i indeksem objętości lewego przedsionka w grupach AAI/R, DDD/R oraz VVI/R w ciągu 3 oraz 6 miesięcy po wszczepieniu stymulatora serca na stałe. Wnioski : W trakcie obserwacji pacjentów po wszczepieniu stymulatora serca na stałe wykazano korelacje pomiędzy wartością BNP a parametrami echokardiograficznymi lewego przedsionka, szczególnie w grupie DDD/R. Po wszczepieniu stymulatora serca na stałe poprawiają się parametry czynności lewego przedsionka w grupie DDD/R. Kontrola chorych po implantacji kardiostymulatora może być wzbogacona o oznaczania BNP oraz wykonanie badania echokardiograficznego z oceną lewego przedsionka.