Odelektrodowe zapalenie wsierdzia i miejscowa infekcja loży generatora – podobieństwa i różnice - Polewczyk, Anna; Kędra-Banasik, Agnieszka; Polewczyk, Aneta; Podlaski, Rafał; Janion, Marianna; Kutarski, Andrzej (Medical Studies/Studia Medyczne, 2015)
Wprowadzenie: Podział powikłań infekcyjnych u pacjentów z implantowanymi urządzeniami do stałej stymulacji serca obejmuje infekcje miejscowe loży generatora (PI) oraz odelektrodowe zapalenie wsierdzia (LDIE). Cel pracy : Porównanie czynników ryzyka rozwoju poszczególnych typów infekcji oraz ocena stopnia rozprzestrzenienia powikłań infekcyjnych. Materiał i metody : Przeprowadzono analizę porównawczą dwóch grup chorych: 414 pacjentów z LDIE oraz 205 z PI poddawanych zabiegom przezżylnego usunięcia elektrod wewnątrzsercowych (TLE) w okresie od marca 2006 do lipca 2013 r. w ośrodku referencyjnym TLE. Analizie poddano czynniki ryzyka wystąpienia powikłań infekcyjnych, obraz kliniczny poszczególnych form infekcji, wartości parametrów zapalnych, wyniki badań mikrobiologicznych oraz echokardiograficznych. Wyniki: Współistnienie LDIE i PI stwierdzono u 62,1% chorych. Pomiędzy grupami nie obserwowano istotnych różnic w występowaniu czynników ryzyka zależnych od gospodarza. U pacjentów z LDIE najczęściej występowało zjawisko wewnątrzsercowego przetarcia elektrod (35,1% vs 21,0%; p = 0,0001) związane z istotnie częstszym występowaniem czynników proceduralnych: większej liczby elektrod (2,2 vs 2,0; p = 0,004), obecnością pętli (24,6% vs 13,2%; p = 0,001) oraz dłuższego czasu od poprzedzającego zabiegu (28,7 vs 22,6 miesiąca; p = 0,005). W grupie LDIE stwierdzono wyższy odsetek stanów gorączkowych i infekcji płucnych, wyższy poziom OB, białka C-reaktywnego i prokalcytoniny, częstszą obecność wegetacji oraz wyższe wartości ciśnienia w tętnicy płucnej. Posiewy krwi i elektrod były dodatnie, odpowiednio u 34,5% i 46,4% pacjentów z LDIE. Wnioski : Częste współistnienie LDIE z PI potwierdza wspólną patogenezę obu chorób, jednak zjawisko wewnątrzsercowego przetarcia elektrod częściej obserwowane w grupie LDIE sugeruje także inny patomechanizm rozprzestrzeniania infekcji. Nasilenie objawów klinicznych, wartości parametrów zapalnych, badania echokardiograficzne oraz posiewy bakteryjne są pomocne w ocenie rozległości infekcji.