Wiedza studentów uczelni medycznych na temat profilaktyki raka piersi i szyjki macicy - Liszcz, Anna; Badowska-Kozakiewicz, Anna (Medical Studies/Studia Medyczne, 2015)
Wprowadzenie : Rak piersi i rak szyjki macicy to najczęściej występujące nowotwory złośliwe u kobiet. Wczesne rozpoznanie choroby pozwala zmniejszyć umieralność, dlatego tak ważną rolę odgrywają działania z zakresu profilaktyki. Ważnym aspektem jest edukacja, której celem jest dostarczanie informacji na temat czynników ryzyka rozwoju raka szyjki macicy i raka piersi oraz możliwości wyeliminowania ich z życia kobiet, jak również kształtowanie u kobiet potrzeby wykonywania regularnej diagnostyki. Cel pracy : Ocena wiedzy studentów uczelni medycznych na temat profilaktyki raka piersi i szyjki macicy. Materiał i metody : Dwieście pięćdziesiąt studentek uczelni medycznych z różnych kierunków wzięło udział w badaniu, które polegało na wypełnieniu autorskiej ankiety, zawierającej zarówno pytania zamknięte wielokrotnego i jednokrotnego wyboru, jak i pytania otwarte. Wyniki : Analiza statystyczna wyników badań wskazuje na wysoki poziom wiedzy teoretycznej dotyczącej profilaktyki raka wśród osób badanych. Studentki biorące udział w ankiecie najczęściej jako czynniki ryzyka raka piersi wskazywały czynniki genetyczne (87,6%) i wiek (65,2%), natomiast wśród czynników ryzyka rozwoju raka szyjki macicy wielu partnerów seksualnych (77,2%) oraz przebyte infekcje wirusowe (72%). Chociaż wiedza teoretyczna respondentek na temat znaczenia infekcji HPV, mutacji genów BRCA oraz innych czynników ryzyka jest znaczna, 63% z nich uważa swoją wiedzę za niesatysfakcjonującą. Ponadto samobadanie piersi wykonuje 86% respondentek, a badanie cytologiczne tylko 44,5%. Wnioski : Pomimo edukacji medycznej ankietowanych wyniki badań wskazują, że należy poszerzać wiedzę w zakresie profilaktyki nowotworów. Badane studentki prezentują wysoki poziom wiedzy teoretycznej, ale należy zwiększać i promować jej praktyczne zastosowanie.