Problemy żywieniowe u pacjentów dotkniętych chorobą nowotworową w trakcie chemioterapii - Kamińska, Marzena; Kolak, Agnieszka; Tymicka, Renata; Bronikowska, Agnieszka (Medical Studies/Studia Medyczne, 2015)
Chemioterapia to jedna z podstawowych metod leczenia choroby nowotworowej. Objawy towarzyszące tej formie terapii wpływają na stan ogólny chorych, powodują niedożywienie i pogarszają jakość ich życia. Niedożywienie w trakcie leczenia i zły stan ogólny chorego będący konsekwencją wyniszczenia nowotworowego może spowodować wykluczenie go z che-mioterapii. Skutkiem niedożywienia jest systematyczne pogarszanie się stanu klinicznego chorych poprzez osłabienie, zanik tkanki mięśniowej, zmniejszenie odporności, niedokrwistość, redukcję stężenia albumin w osoczu, podatność na zakażenia oraz zaburzenia gospodarki wodno-elektrolitowej i węglowodanowo-białkowo-tłuszczowej. Niezmiernie ważna jest ocena stanu odżywienia u pacjentów kwalifikowanych do leczenia cytostatykami. W praktyce klinicznej duże znaczenie ma zastosowanie farmakoterapii, leczenia żywieniowego oraz ukierunkowana edukacja pacjenta dotycząca stosowanej diety.