Wiskosuplementacja w zapobieganiu i leczeniu zmian zwyrodnieniowych stawów - Kotela, Andrzej; Sarzyńska, Sylwia; Woźniak, Maria; Łęgosz, Paweł; Starczyńska, Małgorzata; Kotela, Ireneusz (Medical Studies/Studia Medyczne, 2015)
Choroba zwyrodnieniowa stawów jest częstym schorzeniem układu mięśniowo-szkieletowego. Niestety skuteczność leczenia zachowawczego zmian zwyrodnieniowych stawów jest ograniczona i często konieczne bywa leczenie chirurgiczne. W związku z tym podejmowane są próby wprowadzenia nowych metod terapii choroby zwyrodnieniowej stawów. Endogenny kwas hialuronowy jest naturalnym składnikiem wielu tkanek w organizmie ludzkim, w tym płynu stawowego. Wiskosuplementacja z wykorzystaniem preparatów kwasu hialuronowego jest stosunkowo nową metodą miejscowego leczenia zmian zwyrodnieniowych. Ze względu na dobry profil bezpieczeństwa i łatwość aplikacji jest coraz częściej wykorzystywana jako alternatywa lub wzbogacenie klasycznych terapii zachowawczych. W pracy podjęto próbę podsumowania aktualnej wiedzy na temat stosowania kwasu hialuronowego w leczeniu zmian zwyrodnieniowych stawów na podstawie aktualnego piśmiennictwa.