Simultaneous transfemoral transcatheter mitral and tricuspid valve edge-to-edge repair (using MitraClip system) completed by atrial septal defect occlusion in a surgically inoperable patient. First-in-human report - Kowalski, Marek; Franz, Norbert; Ritter, Frank; Hofmann, Steffen; Stabel-Mahassine, Chourok; Warnecke, Henning; Thale, Joachim (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2015)
Przezcewnikowa implantacja zapinki MitraClip (Abbott Vascular, USA) jest stosowana w leczeniu pacjentów wysokiego ryzyka z ciężką niedomykalnością zastawki mitralnej. Autorzy przedstawiają pierwszą na świecie jednoczesną implantację zapinki MitraClip na zastawce mitralnej i trójdzielnej, włącznie z zamknięciem jatrogennego ASD (PFO Occluder), wykonaną przez żyłę udową u 84-letniej pacjentki w październiku 2015 r.