The usefulness of ultrasound in the diagnosis of patients after chest trauma – two case reports - Popiel, Agnieszka; Siwiera, Wojciech; Białas, Adam Jerzy (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2015)
Efektywność ultrasonografii w diagnostyce złamań żeber i mostka ma już swoje potwierdzenie w piśmiennictwie. Celem pracy było zaprezentowanie opisu dwóch przypadków, w których ultrasonografia była istotną składową procesu diagnostycznego. Przedyskutowano miejsce ultrasonografii klatki piersiowej w diagnostyce złamań żeber i mostka. W podsumowaniu autorzy zamieścili następujące wnioski: 1) badanie było proste do przeprowadzenia i oceny oraz prowadziło do przydatnych klinicznie wniosków; 2) dzięki mobilności aparatu USG badanie może być przeprowadzane poza oddziałami radiologii, np. przy łóżku pacjenta – na oddziałach chirurgii; 3) ultrasonografia to badanie, które powinno być przeprowadzone u wszystkich chorych po urazie klatki piersiowej i z powodzeniem może być wykonywane przez lekarzy niebędących radiologami.