Hypothyroidism complicates bradyarrhythmic episodes in a heart-transplanted patient: Can it be treated with low-dose dopamine? - Cingoz, Faruk (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2015)
Krążenie pozaustrojowe zmniejsza stężenie hormonów tarczycy we krwi obwodowej. Opisane zjawisko kliniczne może być źródłem powikłań pooperacyjnych po przeszczepie serca, jeśli biorca jest poddawany hormonalnej terapii zastępczej tarczycy. Wykonano przeszczep serca u pacjenta, u którego po operacji stężenie hormonów tarczycy zmniejszyło się. Pooperacyjnie zaobserwowano bradykardię zatokową (30-40 bpm). Pacjent otrzymał hormonalną terapię zastępczą tarczycy. Jako że tymczasowy rozrusznik serca zmniejszył ciśnienie krwi pacjenta, dopaminę podano ostrożnie w bardzo niskich dawkach. Prezentowany przypadek został omówiony w kontekście relewantnych publikacji.