The impact of resistance respiratory muscle training with a SpiroTiger® device on lung function, exercise performance, and health-related quality of life in respiratory diseases - Włodarczyk, Olga M.; Barinow-Wojewódzki, Aleksander (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2015)
Wstęp : Niektóre badania pokazują, że mięśnie oddechowe mogą być trenowane dzięki odpowiedniej stymulacji. Dającą pozytywne efekty metodą fizjoterapii w chorobach układu oddechowego oraz po zabiegach torakochirurgicznych jest trening isocapnic hyperpnea przeprowadzany z użyciem urządzenia SpiroTiger ® . Celem pracy było sprawdzenie, czy trening SpiroTiger ® ma wpływ na: natężoną objętość wydechową pierwszosekundową ( forced expiratory volume in one second – FEV1), wydolność, wydolność mięśni oddechowych, jakość życia pacjentów. Materiał i metody: Do baz danych Academic Search Complite, Medline, Ebscohost i PubMed zostały wpisane hasła: spirotiger oraz spiro tiger. Wyniki: Znaleziono jeden artykuł na temat przewlekłej obturacyjnej choroby płuc (POChP) oraz 4 artykuły na temat mukowiscydozy. Wnioski : Nie można stwierdzić, czy trening SpiroTiger ® poprawia FEV1, ponieważ taką zależność wykazano jedynie w 2 z 5 artykułów. Trening SpiroTiger ® wpływa korzystnie na poprawę wydolności ogólnej organizmu mierzonej za pomocą 6-minutowej próby marszowej. Poprawia też wydolność mięśni oddechowych osób cierpiących na POChP oraz po zabiegach torakochirurgicznych, wpływa pozytywnie na jakość życia pacjentów.