Żegluga wokół raf Rozmowa z Beatą Małecką-Liberą, Liderem Roku 2015 w Ochronie Zdrowia w kategorii Zdrowie Publiczne - Gębska, Kamilla (Menedżer Zdrowia, 2015)
– Przez wiele lat na licznych kongresach zwracano uwagę na znaczenie ustawy o zdrowiu publicznym, a jednak nie było zainteresowania jej uchwaleniem. Nie było woli, aby się zmobilizować – mówi Małecka-Libera. – Ale w końcu zauważono, że medycyna naprawcza, choć tak wiele jej zawdzięczamy, doszła do ściany, tzn. nie poprawi już wskaźników zdrowotnych, bo zależą one od czegoś innego.