Uwolnić od bóluRozmowa z Aleksandrą Ciałkowską-Rysz, Liderem Roku 2015 w Ochronie Zdrowia w kategorii Działalność Edukacyjno-Szkoleniowa - Koblańska, Marta (Menedżer Zdrowia, 2015)
– Świadczenia z zakresu medycyny paliatywnej powinny być włączane na każdym etapie choroby, jeśli pacjent wymaga leczenia objawowego. Tymczasem panuje stereotyp, że medycyna paliatywna to medycyna końca życia. Przyczynia się on do tego, że pacjentów zbyt późno zgłasza się do opieki – mówi Ciałkowska-Rysz.