Obumieranie tłuszczowate nadal wyzwaniem terapeutycznym - Ciążyńska, Magdalena; Bednarski, Igor; Narbutt, Joanna; Woźniacka, Anna; Lesiak, Aleksandra (Dermatology Review/Przegląd Dermatologiczny, 2016)
Wprowadzenie. Obumieranie tłuszczowate (necrobiosis lipoidica – NL) jest rzadką dermatozą współwystępującą w 0,3–1% z cukrzycą, jednak obecność cukrzycy nie jest obligatoryjna. Cel pracy . Podkreślenie problemów w diagnostyce różnicowej i leczeniu NL. Opis przypadku . Przedstawiamy przypadek 44-letniej kobiety, u której zmiany skórne pozostawały nierozpoznane przez 3 lata. W badaniu przedmiotowym stwierdzono zanikowe zmiany na podłożu rumieniowym zlokalizowane na obu podudziach. Pierwsze badanie histopatologiczne wykazało nacieczone, ziarniniakowate zmiany o charakterze dermatitis chronica granulomatosa profunda tuberculoides, jednak 6-miesięczne leczenie przeciwgruźlicze nie przyniosło rezultatów. Na podstawie kolejnych badań histopatologicznych zawężono diagnozę do guzkowego zapalenia tętnic, NL i ziarniniaka obrączkowatego. Po pobraniu następnej biopsji potwierdzono diagnozę NL. U pacjentki zastosowano wiele metod leczenia bez zadowalających rezultatów. Wnioski . Brak jednoznacznych wytycznych, a także dane z piśmiennictwa sugerują konieczność prowadzenia dalszych badań w celu ustalenia postępowania diagnostyczno-terapeutycznego u chorych na NL.