Liszaj pasmowaty z onychodystrofią na palcu ręki. Opis przypadku - Omulecki, Anastazy; Kot, Marek; Woźniacka, Anna (Dermatology Review/Przegląd Dermatologiczny, 2016)
Wprowadzenie . Liszaj pasmowaty jest łagodną, samoograniczającą się dermatozą zapalną o nieznanej etiologii. Najczęściej występuje u dzieci w postaci płaskich grudek, które skupiają się w ogniska o pasmowatym kształcie i zwykle umiejscawiają się na skórze kończyn. Wyjątkowo zdarzają się przypadki ograniczonej zmiany na palcu z uszkodzeniem płytki paznokciowej. Cel pracy . Opis rzadkiego przypadku liszaja pasmowatego zajmującego skórę palca i płytkę paznokciową. Opis przypadku . Przedstawiono 10-letnią dziewczynkę z pasmowatym ogniskiem złożonym z brunatnawych grudek na skórze II palca prawej ręki z objawami uszkodzenia płytki paznokciowej. Pacjentka była leczona miejscowo silnym preparatem glikokortykosteroidowym naprzemiennie z takrolimusem. Po 8 miesiącach zmiana na skórze ustąpiła, natomiast utrzymuje się na paznokciu. Wnioski . W przebiegu liszaja pasmowatego mogą wystąpić zmiany na płytce paznokciowej. Wymagają one różnicowania z grzybicą i dermatozami o układzie pasmowatym.