Łuszczyca brudźcowa z nasilonymi zmianami paznokciowymi u pacjenta zakażonego HIV - Chlebicka, Iwona; Reich, Adam; Szepietowski, Jacek (Dermatology Review/Przegląd Dermatologiczny, 2016)
Wprowadzenie. Łuszczyca brudźcowa jest rzadką odmianą łuszczycy zwykłej. Mimo że jest uwzględniana w większości podręcznikowych podziałów łuszczycy, nie ma ona swojego miejsca w klasyfikacji ICD-10, a w piśmiennictwie można znaleźć jedynie bardzo nieliczne opisy przypadków tej szczególnej postaci łuszczycy. Cel pracy. Przedstawienie przypadku tej rzadkiej postaci choroby. Opis przypadku . Zaprezentowano przypadek młodego mężczyzny, u którego na podstawie obrazu klinicznego ustalono rozpoznanie łuszczycy brudźcowej. Dodatkowo u pacjenta stwierdzono bardzo zaawansowane zmiany paznokciowe. Ze względu na wywiad oraz odchylenia parametrów morfologicznych przeprowadzono diagnostykę wirusologiczną, która potwierdziła obecność infekcji HIV. Wnioski. Przedstawiony przypadek wskazuje na konieczność diagnostyki w kierunku infekcji HIV u pacjentów z mniej typowymi lub nietypowymi postaciami łuszczycy.