Znaczenie melatoniny w świetle obecnej wiedzy - Algiert, Barbara; Rotsztejn, Helena; Mucha, Paulina; Trznadel-Grodzka, Ewa (Dermatology Review/Przegląd Dermatologiczny, 2016)
Prowadzone w ostatnich latach badania rzucają nowe światło na rolę melatoniny. Wskazuje się na jej lokalną i tkankową syntezę. W skórze rozwinął się specjalny system, który odpowiada za syntezę oraz metabolizm melatoniny. Podstawową rolą melatoniny jest regulacja rytmu dobowego, jednak liczne badania wykazały różnorodność jej działania. Podkreśla się silne działanie antyoksydacyjne melatoniny w skórze, która rozwinęła specyficzny antyoksydacyjny system melatoninergiczny chroniący przed stresem oksydacyjnym. Obecność metabolitów melatoniny w skórze dodatkowo potwierdza jej silne właściwości antyoksydacyjne. Melatonina ma zdolność do przywracania równowagi fizjologicznej pomiędzy syntezą a rozpadem protein macierzy zewnątrzkomórkowej przez indukcję oksygenazy hemowej w mysich fibroblastach naświetlanych promieniowaniem UV. Istnieje hipoteza dotycząca udziału melatoniny w bielactwie nabytym, według której zaburzenia jej skórnej syntezy i rozregulowanie jej receptorów mogą tłumaczyć patogenezę tej choroby.