Operacjonalizacja koncepcji mózgowych systemów emocjonalnych Jaaka Pankseppa – Affective Neuroscience Personality Scales (Neuroafektywne skale osobowości) - Cwojdzińska, Anna; Rybakowski, Filip (Neuropsychiatria i Neuropsychologia/Neuropsychiatry and Neuropsychology, 2015)
Cel badań: Określenie trafności oraz rzetelności polskiej wersji Affective Neuroscience Personality Scales (ANPS) autorstwa K.L. Davisa i J. Pankseppa. Skale mają za zadanie mierzyć aktywność sześciu podstawowych systemów emocjonalnych: SZUKANIA ( seeking ), GNIEWU (anger ), STRACHU (fear ), OPIEKI (care ), SMUTKU ( sadness ) oraz ZABAWY ( play ). Systemy te zlokalizowane są głównie w obszarach podkorowych mózgu i mają kluczowe znaczenie dla rozwoju osobowości człowieka. Materiał i metody: W badaniu wzięło udział 81 osób (42 kobiety oraz 39 mężczyzn). Wykorzystano polskie wersje NEO-FFI, Inwentarza temperamentu i charakteru Cloningera oraz ANPS. W celu zbadania trafności zbadano korelacje pomiędzy wymiarami ANPS, TCI oraz NEO-FFI (współczynnik r-Pearsona). W celu określenia rzetelności sprawdzono wartość współczynnika α Cronbacha. Wyniki: Macierz korelacji wskazała przewidywane zależności między wynikami poszczególnych kwestionariuszy. Dla wszystkich wymiarów ANPS współczynnik α Cronbacha uzyskał wartość powyżej 0,7. Wnioski: Polska wersja ANPS w badaniu wstępnym uzyskała satysfakcjonującą rzetelność oraz trafność. Przeprowadzenie bardziej zaawansowanych analiz statystycznych wymaga zebrania większej próby badawczej.