Analiza funkcji wykonawczych u chłopców z ADHD - Piasecki, Bartosz Jakub; Nowogrodzka, Agnieszka (Neuropsychiatria i Neuropsychologia/Neuropsychiatry and Neuropsychology, 2015)
Cel pracy : Analiza sprawności funkcji wykonawczych u chłopców ze zdiagnozowaną nadpobudliwością psychoruchową z deficytami uwagi ( attention deficit hyperactivity disorder – ADHD). Materiał i metody: W badaniach wzięło udział 20 chłopców w młodszym wieku szkolnym (7–11 lat) oraz 20 chłopców zdrowych włączonych do grupy kontrolnej (7–11 lat). Badanie funkcji wykonawczych zostało przeprowadzone przy wykorzystaniu Testu sortowania kart z Wisconsin (WCST). Wyniki: Analiza wyników wykazała, że grupa badana istotnie różni się (na poziomie p < 0,05) od grupy kontrolnej dla wskaźników WCST: liczba błędów ogółem (t = 2,386), procent błędów (t = 2,288), odpowiedzi perseweracyjne (t = 2,405), procent odpowiedzi perseweracyjnych (t = 2,311), procent odpowiedzi pojęciowych (t = –2,662). Natomiast różnica dla wskaźników WCST: błędy perseweracyjne (t = 2,854), procent błędów perseweracyjnych (t = 2,850), błędy nieperseweracyjne (t = 4,282), procent błędów nieperseweracyjnych (t = 4,112) oraz liczba zaliczonych kategorii (t = –3,056), jest istotna na poziomie p < 0,01. Wnioski: Chłopcy z ADHD w wieku 7–11 lat istotnie statystycznie różnią się pod względem uzyskanych wyników w teście WCST od grupy kontrolnej. Dzieci te popełniały więcej błędów, częściej persewerowały, zaliczały mniej kategorii, rzadziej odpowiadały zgodnie z pojęciowymi przesłankami. Może to świadczyć o obniżonych zdolnościach wykonawczych do organizowania, kierowania i kontrolowania poznawczej aktywności u chłopców z ADHD.