Powikłania po zabiegach medycyny estetycznej – opis 5 przypadków - Smędra, Anna; Szustowski, Szymon; Klemm, Joanna; Jurczyk, Agnieszka; Zalewska-Janowska, Anna; Berent, Jarosław (Archiwum Medycyny Sądowej i Kryminologii/Archives of Forensic Medicine and Criminology, 2015)
W pracy zaprezentowano przypadki pięciorga pacjentów, u których doszło do powikłań po zabiegach medycyny estetycznej. Cztery z nich dotyczyły kobiet, które zgłosiły się do Zakładu Medycyny Sądowej Uniwersytetu Medycznego w Łodzi celem opisania i kwalifikacji prawno-karnej doznanych w wyniku przeprowadzonych zabiegów uszkodzeń ciała, natomiast jeden związany był z oceną prawidłowości postępowania medycznego na zlecenie prowadzącej sprawę prokuratury. Opisane przypadki dotyczyły zabiegów złuszczania naskórka z użyciem kwasów, fotoepilacji i krioterapii. Autorzy podjęli próbę omówienia najczęstszych powikłań, do jakich może dojść po zabiegach medycyny estetycznej, i sposobu ich uniknięcia.