Zawał poamfetaminowy u 42-letniego mężczyzny - Smędra, Anna; Szustowski, Szymon; Berent, Jarosław (Archiwum Medycyny Sądowej i Kryminologii/Archives of Forensic Medicine and Criminology, 2015)
Zawał serca u młodych dorosłych występuje rzadko i najczęściej jest wywołany innymi przyczynami niż miażdżyca tętnic wieńcowych, np. stanami nadkrzepliwości krwi, wrodzonymi anomaliami tętnic wieńcowych, ich zapaleniem lub skurczem na skutek zażycia amfetaminy lub kokainy. Amfetamina i jej pochodne, poprzez zwiększenie stężenia epinefryny, serotoniny i dopaminy w ośrodkowym układzie nerwowym, oddziałują także na układ krążenia, powodując skurcz naczyń wieńcowych, nasilenie agregacji płytek krwi oraz tachyarytmię. W niniejszej pracy przedstawiono przypadek 42-letniego mężczyzny przyjętego na SOR z powodu wyniszczenia i odwodnienia, przytomnego, bez kontaktu, ze znacznie podwyższoną temperaturą ciała i tachykardią. Rozpoznano świeży zawał ściany przednio-bocznej serca. Chorego przewieziono do kliniki intensywnej terapii kardiologicznej. Tam w badaniach laboratoryjnych, poza istotnie podwyższonymi wykładnikami martwicy mięśnia sercowego, stwierdzono dodatni wynik badania na obecność amfetaminy we krwi i w moczu. Pomimo wdrożonego leczenia u chorego doszło do zatrzymania oddechu i krążenia – podjęto zaawansowane czynności resuscytacyjne, które jednak okazały się nieskuteczne. W przeprowadzonej sekcji zwłok potwierdzono obecność ogniska zawałowego. Analiza toksykologiczna krwi na obecność środków działających podobnie do alkoholu wykazała obecność amfetaminy w stężeniu 269,5 ng/ml. Analizując całość zgromadzonego materiału dowodowego, uznano, że przyczyną zgonu pacjenta była ostra niedomoga krążeniowo-oddechowa, która rozwinęła się w przebiegu rozległego, świeżego zawału mięśnia sercowego. Zgromadzone dane wskazywały, że najbardziej prawdopodobną przyczyną zawału było zatrucie amfetaminą.